tisdag 24 mars 2009

Vecka 39 (38+0)

Wow, det är ändå ganska nära nu! Gick in på gravid.se för att läsa om vecka 39 och inser att man verkligen ska klicka på näst sista veckan. På något sätt har tiden ändå gått så fort sen 5 augusti då jag plussade, och ringde Andreas! Har i efterhand tänkt på hur "snällt" jag berättade för honom - på telefon! Han skulle ju inte komma hem på 2 dagar och så länge hade jag aldrig kunnat hålla mig. :) Och nu står vi här, sisådär 35 veckor senare med en färdigbakad bebis i magen!

Kroppen:

Barnmorskan kontrollerar nu om barnets huvud är fixerat. När barnet slutgiltigt har lagt sig med huvudet nedåt är först huvudet rörligt (R), sedan brukar det gå över till att bli ruckbart (Ru). Slutligen fixeras huvudet (F) vilket kan kan göra lite ont just som det sker, det kan kännas som något stort och hårt surrat sig fast i bäckengången. Man kan också känna som ilningar i slidan och neråt benen vilka beror på att barnet kommer åt nerver när det vrider sig ned i bäckenet.

Tjallä är ju redan fixerad och har varit det sen v. 36, så det är skönt att det är klart! Har hört en del om vändningsförsök och sådant nu, och det verkar inte vara någon höjdare. Inte känt så mkt av fixeringen men de senaste dagarna har jag känt lite ont kring bäckenet och det kan vara huvudet som "borrar" sig nedåt?


Kroppen har förberett sig, livmodertappen har mognat och mjukats upp för att underlätta förlossningsarbetet, i vissa fall försvinner den helt. Slemproppen kan lossna, men det är ingen garanti att förlossningen är på gång. Slemproppen bildas i vecka fyra för att skydda ingången till livmoderhalsen. Den kan vara alltifrån genomskinlig i en geléaktig konsistens till brun-, röd- eller grönfärgad. Den kan även komma i små omgångar och vissa märker inte ens av den.

Inte märkt av slemproppen på riktigt, men drömde om den och då såg det ut som jell-o!


Du kan känna dig tung och trött och ha kraftiga förvärkar. Livmoderhalsen mognar för förlossningen. Livmodern tar nu upp all plats i bäckenet och en stor del av buken. Den trycker mot bröstkorgen, och det kan hända att du känner dig riktigt besvärad av graviditeten nu. Har du blivit rödflammig i ansiktet, så beror det på att hjärtat och blodomloppet arbetar hårdare än någonsin med. Förmodligen börjar din vikt plana ut och vissa kvinnor går till och med ned i vikt den sista veckan före förlossningen. Oroar du dig för något! - Vad som helst, så ta upp saken när du är på kontroll hos din barnmorska.

Förvärkar har jag inte känt av ett dugg än! Om Tjallä är som sin mamma så får vi räkna med att h*n kommer ut aningen senare än 6 april. Jag låg gott kvar i mammas mage i 3 veckor trots igångsättningförsök. Så jag är lite inställd på att det blir sent, så att man inte stirrar sig blind på det datumet, men samtidigt så är det så himla många som har tippat på att h*n kommer komma tidigt eftersom h*n var fixerad så tidigt och så har magen sjunkt ner en bit - men men, det är bebisen som bestämmer när den vill komma ut! I alla fall än så länge :)

Barnet:

Din bebis ökar nu sin vikt med ca 28 g per dag. Den borde väga mellan 3,5 och 3,7 kg och vara mellan 48 och 50 cm lång. Hjärtat och levern laddar upp med näring som bebisen kan använda framförallt vid syrebrist under förlossningen. Men även som en reservdepå de första dygnen innan den riktiga modersmjölken kommit igång. Nu förbereder sig bebisen för ett riktigt marathon, ni ska klara detta tillsammans så försök att hjälpa till så mycket du kan.

Ja, bara säg till hur jag ska hjälpa dig Tjallä, så gör jag det! Antar att magsjukan inte hörde till den kategorin egentligen, men nu ska jag inte utsätta dig för mer sådana saker.

Det duniga hår som hittills täckt barnets hud försvinner och hudens rynkor är utslätade. Barnets avföring "mekonium" som samlats i tarmarna består av en blandning av lanugohår, gallpigment, utsöndringar från matsmältingssystemet och celler från tarmväggen. Navelsträngen är omkring 51cm lång och är ungefär lika lång som ditt barn från topp till tå. Nu kan det vara svårt att märka barnets alla rörelser.

Ja, rörelserna är svårare att känna, men när man känner något och puttar tillbaka så kan man allt få svar på det! Andy lyssnar på hjärtat varje morgon och kväll, och pratar med Tjallä.

Ska ta och packa BB-väskan tänkte jag och se om det är något som saknas, som måste köpas in till den. Det jag vet är att jag måste köpa amnings-BH men jag vete sjutton vilken storlek man ska köpa? Om den passar nu, så passar den antagligten inte när mjölken rinner till och brösten växer ännu mer?! Tips mottages tacksamt :)

4 kommentarer:

Linda sa...

Yello?? Har en känsla av att det inte riktigt ser ut som det! Xo)
Men spännande att det nu faktiskt skulle kunna ske när som helst! Får väl hoppas du inte går SÅ mycket över tiden!

Elin sa...

Hehe, nej är nog inte riktigt som yello, men geleaktig konstistens stämde ju iaf :)

Ja teoretiskt så kan det ju ske när som helst, men Tjallä har inte gett sken av att vilja flytta ut än! :)

Maria sa...

I helgen nær vi var hemma hos Richards syster kom jag på mig sjælv med att kolla mobilen efter "Nu ær vi på væg till BB"-SMS från dig :) Men som sagt, det kan ju också bli flera veckor till.
Kramar!

Elin till Maria sa...

Hehe, ja det kan og dröja lite till :) Men lovar att vi skickar iväg sms när vi åker in :)