onsdag 25 mars 2009

Våffeldagen och Alingsåsbesök


Japp, idag är det våffeldagen. Vi tjuvstartade den lite igår med väldigt smaskiga våfflor, och lite hockey! :)Våffeldagen, Vårfrudagen och Jungfru Marie Bebådelsedag

Att man äter våfflor på våren har sin naturliga förklaring i att det förr i tiden, efter vinterns ruskmörker, åter fanns större tillgång till både ägg och mjölk. Men varför äter man våfflor just på Jungfru Marie Bebådelsedag?

Man kan spåra firandet av Jungfru Marie Bebådelsedag så långt tillbaka som 500 efter kristus. Man firar den 25 mars, vilket är nio månader före jul och Jesus nedkoms. Kyrkligt är dock Marie Bebådelsedag numera en flytande helgdag som inträffar på närmaste söndagen kring 25 mars, det vill säga någon gång mellan 22-28 mars.

Förr kallades Maria även för "Vår Fru" och därför kallas även Jungfru Marie Bebådelsedag för "Vårfrudagen". Att dett sedan blev "våffeldagen" tros vara ett hörfel, "Vårfru" blir lätt "våfflor". Detta kan vara en förklaring till varför man i Skåne ställde sig frågande till våffleätandet, där "Vårfrudagen" hette "Fruedag" från danskan och inte språkligt påminner om våfflor på samma sätt.( http://www.vafflor.se/dagen)

Idag ska jag åka till Alingsås en sväng och hälsa på! Tänkte göra mig iordning strax och bege mig. Blir mysigt att träffa favoritsysterdottern en stund, och även mamma och syster förstås :) Blir nog lite fika hos mamma, och en tur till Vinden för där brukar de hänga på onsdagar :) Kommer säkert hitta något bra där också, för det brukar man göra :) Men men, dax att göra sig iordning så att man kommer iväg!
Avslutar med bilder på Tjalläbebis hyresrätt, tagna v 39 (38+0).

3 kommentarer:

Linda sa...

Mm, våfflor!!
Shit vad sugen jag blev nu!

Vet dock inte riktigt om jag säger detsamma om magen...;o) Ser lite tungt ut, men rätt coolt ändå. Tänk att det är er knoddis där inne! :o)

Anonym sa...

Skall inte babyn ploppa ut snart!??? ;)

Kram Tia

http://emmatheresia.webblogg.se

Elin svarar sa...

Linda: Våfflor är smaskens! :)

Hehe, magen är lite tung emellanåt, men inte så farligt! ;)

Tia: Jo, det hoppas jag :)