torsdag 26 mars 2009

Något på G?!

Imorse märkte jag det - slemproppen har börjat lossna! Lite blodblandad var den och jag vet att det kan vara så, speciellt om det närmar sig förlossning men man blir ju ändå helt ställd så jag ringde förlossingen. De sa att jag skulle göra - ingenting! Men hon sa ändå att det är ett tecken på att något är på gång, men slemproppen kan lossna en vecka, eller två, innan det sätter fart! Men om jag får blödningar så ska jag återkomma såklart.

Hehe, vet att detta kan ta 2 veckor till (eller mer hujedamej) men ändå så ska hela BB-väskan vara komplett idag. Plockade fram saker igår, så ska packa ner det idag och inhandla det sista. Sen ska den stå klar i hallen.

Nu ska jag äta frukost! Snart kommer elektrikern för att förbereda för tvätt- och diskmaskin! :)


Slemproppen
Denna artikel kommer från www.niomanader.se

Vad är slemproppen?

Slemproppen (även kallad fibrinpropp) kallas det sega slem som täcker för livmoderhalsen.Den bildas redan i vecka 4 och följer sedan med under hela graviditeten och sitter som en kork, ett skydd, mellan slidan och livmodern. Allt för att skydda fostret från bakterier etc som annars skulle kunna komma in i livmodern.
När lossnar slemproppen?


För det mesta lossnar den när värkarna börjat, men ibland kommer slemproppen redan två veckor innan barnet föds, men det hör dock till ovanligheterna. Slemproppen kan gå i omgångar där delar kommer ut, och den kan också återbildas.Att slemproppen går är alltså inte ett tecken på att förlossningen nödvändningtvis kommer starta med en gång, utan snarare att det närmar sig och att du bör vara redo. Att proppen lossnat betyder att livmoderhalsen börjat vidga sig.

Hur ser slemproppen ut?

Slemproppen brukar se ut som en klump (kan komma i flera omgångar) av slem. Vissa säger att den liknar en propp andra upplever den mer som slem och inte helt olik tapetklister.Slemproppen kan vara transparant, lätt gulfärgad, lite beigeaktig. Den kan ha rosa-röda strimmor i sig eller vara blodblandad.

Får du en blödning i samband med slemproppen, eller om slemproppen är blodblandad är det normalt ingen fara. Det kallas då en teckningsblödning (teckenblödning) som även det är ett tecken på att förlossningen snart kommer att starta.Om däremot blödningen är kraftig ska du genast åka in till sjukhuset, och det ska du helst göra liggande, så kontakta ambulans.Det är alltid bra att kontakta sin barnmorska för säkerhets skull om man har blodblandade flytningar under graviditeten.

Ser man alltid när slemproppen går?

Nja, alltså enligt faktaböcker så menar man att alla kvinnor ser när slemproppen går. Men i verkligheten verkar det inte vara lika självklart. Kanske beror detta på att många kvinnor har besvär av kraftiga
flytningar under, och speciellt i slutet på, graviditeten och att slemproppen (om den har en mer slemig konstistens) då misstas för en extra slemmig flytning.Oavsett om man märker av den eller ej så kommer förlossningen starta när det är dags.

4 kommentarer:

Hanna o Elliot sa...

o härligt! Nära nu! :)

Ja de där med bb-väska är överskattat! ;) haha nej då! bara det att jag hade ju inte en chans att packa färdigt eller även om jag packat den kunde jag ju inte få med den eftersom vi åkte till förlossningen från MVC efter en vanlig koll. HUR de nu är möjligt så hade jag en liten väska med (jag som aldrig har väska annars) för att ha med mig mina papper i till MVC, och HÖR och häpna I den låg våran lilla kamera! Så några kort fick jag iallafall! :D

Linda sa...

Wee, nu känns det ändå som det verkligen kan börja hända grejer! Packa väska och sådant, nu är det verkligen på riktigt! (Jag är ju lite trög) XoD
Vad spännande det måste kännas! Fast å andra sidan är man kanske rätt förberedd och mer går och väntar? :o)

Elin till Hanna sa...

Ja, man klarar sig ju utan den där väskan också! Men kameran kanske man ska ta och stoppa i en handväska då så att i alla fall den är med :)Och se till att den är laddad också ;)

Elin till Linda sa...

Ja, man går ju och vänar men ändå inte, för då får man nog vänta ihjäl sig. Jag kan bli rätt otålig så försöker att inte bara vänta på det, utan göra lite saker för att fördriva tiden. Men de saker man planerar att göra har ju å andra sidan ganska mkt med bebis att göra :) Typ packa bb-väska, fixa iordning hemma, laga lite matlådor (!) :)