lördag 23 juli 2011

Tänker på alla som drabbats av katastrofen i Oslo. Blir ledsen, arg och förtvivlad över den ondska som finns i världen.

Det händer hemska saker runt om i världen hela tiden, krig, attentat, mord, svält, hungersnöd, flykt....och jag tycker det är fruktansvärt och försöker stilla samvetet genom bidrag till olika organisationer osv. Men det som hänt i Oslo påverkar mig, och säkert många andra, på ett mer direkt sätt. Inte så att jag känner någon av de drabbade, eller deras familjer men När något händer i ens närhet, på platser där man själv varit så blir det så verkligt. Jag, och många andra svenskar, har en relation med Norge som land och har spenderat många semestrar där genom åren och vi har goda vänner utanför Oslo och det gör ju att det onda kryper närmare min verklighet.

Det är som när man läser om någon (du inte känner) som drabbats av en allvarlig sjukdom t.ex.'Va hemskt, tänker man' och funderar inte direkt vidare över det. Men om någon i din närhet får samma sjukdom så är det en mardröm.

En misstänkt ung norsk man är gripen och det är hög tid att förstå att farliga vindar finns i alla extrema filosofer.


3 kommentarer:

Maria sa...

Så fint skrivet. Det är ju inte bara närheten till Oslo som gör att man reagerar så starkt på det som hänt, utan även den otroligt kallsinniga ondska som krävs för att en människa ska planera och genomföra en sådan massaker. Känner som du stor sorg över att världen ser ut som den gör.
Stora kramar!

mormor sa...

Känner prescis som du Elin, och blir så fruktansvärt rädd när man tänker på den värld man lämnar efter sig till barn, barnbarn osv. Jag har messat med Else-Helen o Per-Arne o de säger att de bara är i stor chock. Det är så hemskt o samtidigt så svårt att ta till sig.
Kram

farmor sa...

Kan bara hålla med Maria. Det du skriver är så fint, så fint. Även vi som inte har några direkta beröringar med Norge berörs djupt av detta bestialiska terrordåd. Det undergräver allt som vi värnar om, nämligen demokratin i världen.
Även vi tänder ett ljus för alla offren i denna tragedi.
Kram