söndag 24 juli 2011

Nu är vi hemkomna, uppackade och tvättmaskinen är igång för fullt. Om några timmar kommer Sandra, Marcus och lilla Iza hit och ikväll är det dags för oss att gå på Roxette. Under morgonen har ja hunnit läsa ikapp lite om terrordådet, sett bilder och är helt bestört. Innan har jag läst om det på mobilen, och man ser inte bilderna riktigt, man får inte hela texten och det är svårt att ta in. Men när man ser alla dessa ungdomar och läser om vad de överlevande upplevt så är det svårt att hålla tårarna tillbaka! Vilken fruktansvärd skräck för de som befann sig på ön, som gömde sig för den terrorist som gick omkring och sköt deras vänner. Jag hoppas att de, deras familjer och offrens familjer får allt stöd de behöver. Och att Anders Behring Breivik får ett plågsamt straff. Dödsstraff räcker inte för då slipper han undan på nåt sätt, hoppas han får plågas ordentligt.


Kiqi (http://babymama-2009.blogspot.com) skriver så bra om detta att man först kallade det ett terroristdåd efter bomben mot regeringsbyggnaden, men när det sedan började skjutas på Utöya så skrev tidningarna istället om en ensam galning. I mina ögon är han lika mycket terrorist. Dådet är välplanerat, av det man läser i tidningar, och det är inget infall från en galen människa. Precis som Kiqi skriver på sin blogg Anders Behring Breivik är lika mycket terrorist som Bin Laden, och terrorister finns inte bara inom islam.

Till alla "förvånade" terroristexperter, mediakommentatorer och ledarskribenter, till alla ni som igår talade tvärsäkert om muslimska fundamentalister och idag talar om en enskild sjuk individ. Har ni helt missat verkligheten? Enligt EU:s polisorgan Europol begicks det mellan 2006 och 2009 1.770 terrordåd i Europa. Bara sex av dessa 1.770 dåd, eller 0,34 %, hade muslimska kopplingar. 265 gånger fler terrordåd, nämligen 1.596 stycken eller 90,2 % av alla Europas terrordåd, hade högerorienterade kopplingar.


Inga kommentarer: