lördag 20 november 2010

Det händer på bussen!

Igår när jag åkte hem så hände något obehagligt! Jag gick på längst bak på bussen vid Gustav Adolfs Torg och precis när jag satte mig så såg jag en gubbe snett framför mig. Han var full och antagligen påverkad av något mer och gapade och hojtade. "Nej" tänkte jag, men jag satt kvar eftersom det var så mycket folk på bussen.

Gubben hade en cd-spelare med sig och flera paket batterier som han plötsligt kastar på golvet och så blir han tvärarg. En annan man böjer sig ner för att plocka upp det åt honom och då blir han ännu argare och hävdar att mannen (som ser ut att komma från Mellanöstern någonstans) försöker sno hans saker, och att han minsann vet att sådana är alla som kommer till Sverige osv. osv. Mannen som försökt hjälpa till sätter sig framför mig och bredvid honom sätter sig en yngre man (typ 30?) Den yngre ber gubben att hålla käften och sitta still för han skrämmer folk på bussen. Gubben käftar emot och det blir ganska obehaglig stämning mellan dessa två. Den yngre är ganska hetsig och detta retar gubben som till slut säger "Ska jag sticka kniven i dig eller?"

Den yngre flyger upp och över till mannens sida av bussen och hoppar på gubben "har du kniv? Ta fram kniven? Vart är den?" och folk börjar verkligen bli oroliga på bussen, busschauffören stannar, kommer bak i bussen men går sen fram igen och kör iväg. Då ser vi blåljus komma, och en polisbil kör upp jämsides med bussen och in framför. En piket kommer på andra sidan och ställer sig där och dörrarna öppnas. Jag sitter precis ovanför dörren längst bak och in kommer en civil polis med draget vapen och ropar: "POLIS! ALLA SITT STILL!" Shit, vad rädd jag var då, man trodde ju inte det var sant. Där står en polis med sin pistol precis bredvid mig och riktar den mot en gubbe på bussen - en fredagseftermiddag vid 15-tiden!

Till slut får av gubben, och alla hans saker, och tar vittnesuppgifter från några personer och sedan kör bussen iväg. Aningen skakig blev man efteråt, men som kvinnan bredvid mig sa:
"Jag som gick tidigare från jobbet för en lugn eftermiddag! Nu får man nog åka hem och korka upp rödvinet!"


4 kommentarer:

Linda sa...

Fy vad arg jag hade blivit för hans nedlåtande kommentarer om mannen som bara ville vara snäll och plocka upp grejerna han kastat! En full buss och endast den yngre killen som säger ifrån, även om han kanske inte hade behövt vara hetsig och därmed kanske provocerande. Men visst blir man lätt en passiv åskådare, så hade även jag, och hoppats att någon annan skulle ta tag i det. För tänk om han haft kniv och använt den på killen? Och om han gjort det, hade man gripit in DÅ? Nej, vad som helst kan hända, när som helst. Skönt att det gick så bra ändå.

Sandra sa...

Usch vad obehagligt...:(
Skönt att det slutade bra så att det inte uppstod något mera.

Spessartin sa...

Usch vad obehagligt... det finns så många konstiga människor ute på våragator... man blir verkligen rädd.

När vi två blir tre sa...

Linda: Självklart blev man arg för hans kommentar om mannen som hjälpte honom, men man såg på gubben att det var inte läge att säga något för hans blick var helt otäck! Den yngre mannen var en kraftig, bitig kille.. säkert runt 100 kg muskler och när han pratade med polisen hörde jag att han jbbat som livvakt så han visste nog lite hur han skulle göra!


Sandra och Spessartin: Ja, det var obealigt och efteråt tänkte man på vad som kunde ha hänt... tur att polisen kom!