tisdag 25 november 2008

Vecka 22

Vecka 22

Japps, så då är det vecka 22 nu då! Behöver jag skriva att tiden går fort?! =) Har börjat kika på föräldraledighet, föräldrapenning och denna djungel… Ska ha en liten privat info.träff med pappa på söndag så kanske kan bena ut begreppen då! =) Det rekommenderas ju iaf att man går hem från jobbet minst 2 veckor innan beräknad förlossning och det innebär isf att jag jobbar sista dagen 20 mars. Vi får väl se, men om allt rullar på som nu så blir det nog nåt sånt!

Fick idag vet att man kan få ut Föräldrapenningstillägg från arbetsgivaren enligt vårt avtal, och det innebär lite xtra klirr i kassan när bebisen har kläckts!

Den som har varit anställd hos arbetsgivaren sammanhängande un­der minst 365 kalenderdagar före föräldraledigheten får föräldra­penningtillägg med 10 procent av lönebortfallet. Föräldrapenningtillägget utges med så många kalen­derdagar som föräldraledigheten omfattar, maximalt 120 dagar och utbetalas när ledigheten börjar. (Lärarförbundets hemsida, KFS avtal)

Annars så mår vi bra, och jag kan bli helt överväldigad av att känna lille bebisen buffa! Händer lite då och å under dagen, och favoritstunden på dagen är nog ändå vilostunden efter jobbet, hemma på soffan! Då myser vi! Märker även att humöret åker berg- och dalbana och det är inte alltid man är harmonisk och njuter och är lycklig, så vissa dagar är nog inte så roliga för Andreas ;)

Detta händer med mamman i v. 22.
(info från familjeliv.se, minbebis.com och gravid.se)

Livmoderns mått är mellan 20 till 23 cm. Du kan försöka känna den ett par cm ovanför naveln. De flesta kvinnorna känner att detta är en härlig och bra period. Hår och hud strålar, detta beror på att kroppen är fylld med graviditetshormoner som skapar tillväxt. Tänk på din hållning så att du inte får ryggbesvär längre fram.

Dina bröst kan eventuellt läcka råmjölk, ditt barns första kost. Montgomerys körtlar på vårtgårdarna, producerar ett fuktigt ämne som skyddar dina bröstvårtor vid amning. Din hudfärg kan förändras och områden med mycket pigment t.ex. vårtgårdar, födelsemärken och fräknar mörknar. Håret kan kännas tjockare och det beror på att du nu inte tappar speciellt mycket hår, vilket annars är det normala. När barnet är fött kommer du att tappa hår som vanligt igen. Kom ihåg att sköta tandhygienen, hormonerna kan påverka ditt tandkött och få det att svullna.


Har inte märkt så mkt av färgförändringar, råmjölk eller så än, men får väl återkomma under veckan! Vet inte hur jag ska känna livmodern heller, men jag trycker lite där för att se om jag hittar den! J

Detta händer med bebisen i v. 22
(info från familjeliv.se, minbebis.com och gravid.se)

Från och med den 22:a veckan kallas det lilla livet "barn" istället för "foster". Bebisens vikt och mått är ca 400 g och 19 cm lång. Ögonlocken täcker hela ögat och bebisen har fått ögonbryn. Naglarna är så långa att de täcker fingertopparna. Lungornas luftrörsträd förgrenas och lungblåsorna utvecklas. Lungorna är fyllda med vätska ända fram tills födelseögonblicket då vätskan pressas ut för att ersättas med luft.

Barnet har fått en dygnsrytm. Det både sover och är vaket. Antagligen är det som mest livligt när du vilar dig. Svettkörtlar har utvecklats och huden är inte lika genomskinlig. Naglarna är fullt utvecklade och fortsätter att växa. Hjärnan växer mycket snabbt och speciellt den del som ligger mitt i hjärnan - germinal matrix. Dess uppgift är att tillverka hjärnceller fram till att barnet är fött och försvinner sedan. Barnets hjärna fortsätter dock att växa fram till fem års ålder.


Angående Andreas inlägg från igår om julklappar så kan jag hålla med till viss del, men jag är ju fortfarande så barnslig att jag faktiskt önskar mig julklappar! Inte så mkt saker då, som Andreas ville bort ifrån utan med upplevelser. Magplasket och gravidyoga står ju ganska högt på önskelistan, men annars är det ganska svårt att önska sig saker eftersom man har det mesta man behöver. Saker som vi däremot behöver hittade jag på en lista på Familjeliv, och det var inte nådigt vad lille Tjallä-bebis ska ha saker J Allt behövs nog inte, och framförallt inte med en gång, men ändå! Vår tur ner till Gekås får nog bli av efter jul så att vi kan inhandla lite saker där! =)

Åka vagn:
(x)Barnvagn
()Sulky
()bäddutrustning
()åkpåse
()skötväska
()regnskydd
()insektsnät
()parasoll

Sova:
()Säng
(x)vagga
()madrass
()bäddutrustning
()Spjälskydd
()Madrasskydd
()Sänghimmel
()kudde
()täcke

Skötsel:
()skötbord
()skötbädd
()skötfilt
()Badcape
()Badbalja
()Badhjälp
()Badtermometer
()Febertermometer
()Tvättlappar
()Tvättskål
()Tvättsvamp
()Blöjor
()Babysax
()Salva
()Tvål
()Olja
()Schampo
()Bomullspinnar
()Nappflaska
()Sugnapp
()Blöjhink

Åka bil:
(x)Babyskydd
()Bilstol
()Bältesstol/kudde
()Solskydd
()Sovstöd
()Prylficka
()Sparkskydd

För mamma:
()Amnings BH
()Stödgördel
()Stödtrosa
()Amningsinlägg
()Amningskudde

Lite blandat:
()Lammskinn
()Babylift
()Babysitter
()Bärsele
()Filtar
()Flytväst
()Trådlös barnvakt
()Cykelhjälm/ Sittsar
()Hög matstol
()Grind
()Övrig hemsäkerhet

Lek:
()Musikmobil
()Mjukisdjur
()Skallra
()Trehjuling
()Dockvagn
()Skrinda
()Innegunga

Kläder:
()Dopklänning
()Omlotttröjor/bodys
()Babytrosor
()Sparkdräkter
()Overall
()Bomullskofta
()Mössa
()Sockor
()Sovpåse
()Pyjamas

För resan:
() resesäng
() paraplysulky
() resematstol
() Bärsele/bärmes
() Potta
() mat-flaskvärmare
() Trådlös barnvakt
() våtservetter
() skötväska






4 kommentarer:

Anonym sa...

Wow, det är verkligen inte lite man behöver för en knodd! Och så är det också mest grundläggande grejer i listan! Men det var ju en grym lista för julklappstips för den rådville! :o)
Och jag håller med dig, klart man vill ha NÅN liten julklapp! :oD

Anonym sa...

Ja, det är några saker på listan! :) Får väl kryssa i allt eftersom! :)

Ja, nån julklapp måste man ändå ha liksom. Vi har ju varit snälla hela året! :)

Anonym sa...

Vad härligt med en mysstund!! Oj, allt på den listan behövs inte, iaf inte med en gång. Ullared är perfekt att åka till för att handla saker till bebis, jag har en checklista på vad som är bra att köpa där, med priser! Kramar!

Anonym sa...

Ja, det är mysigt! :)

Jag tar gärna din lista inför Ullared! =) Undelrättar ju besöket där något! =)