söndag 2 november 2008

Vecka 18! (17+0)

Japps, inte nog med att vi har varit på en hejdundrande fest - vi har även en bebis i magen och idag går vi in i vecka 18! =) Här kommer både lite info om vad som händer denna vecka, och lite magbilder så ni ser vad som hänt!

Mamman:

Nu är det dags för ultraljud. Det görs omkring vecka 17 till 18. Att man väljer just den här tidpunkten för ultraljud beror på att utvecklingstakten för foster är relativt lika under denna period, efter vecka 23 kan de sedan växa i snabbare eller långsammare takt och då är det svårare att avgöra hur många dagar fostret är.

Vikten har ökats till mellan 4 och 6 kg, men det är bara början. Ät rätt så behöver du inte oroa dig för onödiga kilon. Du kanske börjar få ryggbesvär, blir täppt i näsan eller svårt att röra dig som du vill. Det börjar helt enkelt kännas att du är med barn.

Om det är din första graviditet kan det vara bra att veta att det inte är magen som kurrar utan barnet som rör sig. Nu kan du vara riktigt säker på att det finns en baby där inne. Vid det här laget är du förmodligen lika pigg som innan graviditeten.

Ultraljud är det dags för på tisdag! Ska bli så spännande att se bebis igen. Lite pirrigt är det allt, men vi har ju sett den en gång innan (och hört den) så vi vet att den finns där inne men när man inte känner något så undrar man ju ibland om det verkligen är sant! :)

~ * ~ Bebis, du får gärna sparka mamma lite så att vi får höra lite ifrån dig! Blir inte arg om du sparkar ! ~ * ~

Vikten har nog ökat ca 5 kg från första gången vi var hos BM. Gick ner i vikt förra veckan, men så hade jag gått upp igen i tisdags så då kändes det inte så farligt! Nu verkar det öka igen iaf, men försöker ha koll på det så att man inte går ner, men inte går upp massor heller! ca 400 - 500 g i veckan ska väl vara bra ungefär har jag hört.

Igår var jag ute och sprang en runda, och då var första gången som magen kändes lite otymplig. Liksom skumpade lite mer än innan, så den har nog växt lite iaf! :)

Bebis:

Barnet är nu 12,5-14cm långt mellan huvud och stjärt och vikten ca 200g. Huvudet är cirka 4 cm i diameter, medan fötterna är cirka 2 cm långa. En enormt aktiv period börjar med rejäla träningspass. Han eller hon vrider och vänder på sig, sparkar och slår. Små luftbubblor som kallas alveoler eller lungblåsor bildas nu i lungorna. Fingrar och tår ser alltmer färdiga ut, och de virvlar och ränder som utgör barnets unika fingeravtryck börjar framträda. Nu ligger ögonen i rätt läge och i tarmen har barnets första avföring samlats - barnbeck. Om det skall bli en pojke så bildas prostatan nu.

Nu märker fostret om det är ljust eller mörkt utanför magen, även om ögonen är stängda. Fostret sväljer fostervattnet och kan till och med skilja mellan mammans intag av söt respektive besk föda. Om det är sött sväljer fostret mer vatten och om det är bittert så grimaserar det istället. Fostervattnet är naturligt sött och kroppen ser till att det innehåller rätt mängd av aminosyra, fettsyra, mjölksyra, citronsyra, salt, glukos, fruktos och sist men inte minst proteiner.
Många frågar om jag känt av bebis än med sparka och så, och det har jag inte! Men ibland känns det som om något tumlar runt där inne, men jag vet inte om det är inbillning! :) Sparkar vet man att det är sägs det, så avvaktar lite till och koncentrerar mig på att känna efter! :)




3 kommentarer:

Anonym sa...

Åååå!!! En riktig bebis-mage börjar det minsann bli!! Tack för att jag får se fastän jag är långt borta :) Kram!

Anonym sa...

Ja, det börjar minsann puta ut en del! Klart du ska vara med! Ska försöka ta bilder oftare, men Andreas måste hjälpa mig ta dem för de blir så konstiga annars! :)

Anonym sa...

Vad fin du är! Så spännande med UL på tisdag, du måste skicka bilder till mig då! :) Vill se min favorit systerbebis! Ja, när den sparkar vet du att det är den, jag kände först i vecka 20 så det kommer säkert när som helst nu! KRAMAR!!