tisdag 11 november 2008

Vecka 20!

Nu kan vi snart gå in i andra halvlek, påbörja andra andningen eller helt enkelt start nedräkningen! HALVA TIDEN HAR GÅTT! Kan inte fatta att vi är i vecka 20 redan, och nu är det lika lång tid kvar, eller lika kort tid kvar kanske man ska säga, för veckorna rusar iväg!

Mamman:
Nu har halva graviditeten gått och det börjar synas att du är gravid även utanpå kläderna. På vissa börjar naveln sticka ut en aning.På de rutinmässiga barnmorskebesöken brukar man göra en del undersökningar för att följa fosterutvecklingen och för att se några avvikelser i mammans hälsa. Vid vissa av besöken kontrollerar man vikten, blodtryck, blodvärdet, urinprov och blodsocker.
Japps, det syns även utanpå kläderna, och det kan man se på fotot nedan! Naveln har inte kommit ut, men däremot så känns den mer! När Karin började blogga om Linnéa i magen så skrev hon ett inlägg om att hon kände sin navel, och det tyckte jag lät så roligt, men nu förstår jag vad hon menar!

Bebis:

Fostret växer mycket under den här tiden och är cirka 14-16cm långt från huvud till stjärt och väger ca 350g. Huden utvecklar nu ett gelélikande lager som kallas vernix, det skyddar huden från fostervattnet. Under mjölktänderna bildas de permanenta tänderna. På flickor formas vagina och äggstockarna innehåller vid den här tidpunkten över sex miljoner ägg, men reduceras till 300-400 ägg innan hon blir fruktbar. Pungen är fortfarande tom på pojkar.

Barnet är fortfarande mycket litet men växer snabbt och är nu halvvägs. Nu följer en kritisk fas i utvecklingen av sinnesorganen - hörsel, syn, känsel, smak och lukt. Äntligen kan barnet höra och känna igen din röst. De olika sinnesorganens nervceller utvecklas nu i sina specifika delar av hjärnan. Nybildande av nervceller har trappats ned något, och koncentreras istället till utveckling av komplicerade förbindelser mellan nervceller som krävs för funktioner som minne och tänkande. Barnet kan nu njuta av att sträcka ordentligt på armar och ben, eftersom nervsystem och muskler har utvecklats tillräckligt för att det ska vara möjligt.

Nu känner jag bebis ganska ofta, men Andreas har inte känt den än. Men nu lever den ofta rövare där inne och det dröjer noginte så lång tid nu innan man kan känna den även utanför! När jag kom hem från jobbet idag så la jag mig för att vila på soffan en stund och då vilade inte bebis så då kändes det mycket! Kände även på bussen på väg hem från jobbet så ser säkert jätterolig ut när jag sitter och småler när den buffar till! :)

Har varit och tränat en stund nu på kvällen! Var ganska trött när jag kom hem men så viladejag ca 30 min och halvsov på soffan så efter det var det rätt skönt att komma iväg en sväng. Körde en stund på Crosstrainern och nu är jag trött, men på ett annat sätt! Hade jag inte kommit iväg så hade jag nog halvsovit hela kvällen, och sen lagt mig och så tillbaks till jobbet imorrn igen! Känns som om man inte gör något annat då, så är ganska bra att komma iväg en liten sväng iaf!

Nu ska jag strax äta lite mat, och sen förbereda mig för morgondagens skridskoutflykt!


Och så här trött kan en blivande mamma se ut när hon städat källarförrådet en hel kväll! Men det blev fint =)





8 kommentarer:

Anonym sa...

Det där är nog en av dom finaste bilder jag sett på dig Elin. Söt som socker. Kram

Anonym sa...

åå Tack! =) Kul att du läser också! :) Hoppas att allt är bra med er, och att vi ses snart! Var längesen nu! Kram kram

Anonym sa...

Åh, shit vad tiden går fort! Sikken magge! :o)

Anonym sa...

Åååå Elin vilken fin mage du har fått!!! Tänk att redan halva tiden har gått, så fort det går. Fast det känns ju långt till april, tycker jag iallafall, men rätt vad det är så är vi ju där.
Kram kram!

Anonym sa...

Oj vad tiden går fort! Redan halva tiden! :) Haha, ja nu förstår du vad jag menade, kul att du känner likadant i naveln! Och så fina bilder!! Kramar!

Anonym sa...

Sitter här med din snygge pojkvän och hans far och undrar om det finns någon trojansk häst i din mage? Eller jag menar, i datorn :)

Ha det bra!

Kram Kim

Anonym sa...

Linda, Maria och Karin: Ja tiden rullar iväg! En månda till Lucia imorrn, snart jul och sen är det ju praktiskt taget april! =)

Kim: Jadu, Kim (och snygge pojkvännen och svärfar) kan det vara en trojansk häst tro? Alla frågar pojke eller flicka, och jag brukar svara bebis men kanske får sluta med det nu! :)

Anonym sa...

Du är fin gumman ..vi har snart lika stor mage :)