måndag 24 november 2008

Hjälp mig/dig (?) !!!! (Andreas)

Jag har funderat ett tag på en idé som jag nu ikväll beslutat mig för att genomföra. Det känns inspirerande till max att testa idén, allt för att se om jag gillar det. Jag minns när vi på 1980-talet firade jul med min kusin och allt som oftast var det gott om snö ute och julen var sådär mysig som den ska vara. Men sen hände något...

Om jag skulle skriva samman en lista på alla de julklappar jag har fått sedan jag föddes så skulle det bli en gedigen lista på en väldans massa saker och so far so good. Men vid vidare eftertanke hur många julklappar kommer jag ihåg? Beträffande förra årets julklappar så har jag ett svagt minne av några medan resten har försvunnit in i dimman där de andra 26 årens julklappar befinner sig.

Vi svenskar konsumerar för över 60 miljader under julen och det slår rekord varje år. 60 miljader är ofantligt mycket pengar, det är exempelvis 12 miljoner PS3:or, eller 1,1 miljon ton nötfärs (säkerligen ompacketerad av ICA och således gammal, oh by the way blir det mycket tacos vilket bör ses som en god investering). Julklappar handlar ofta om att "byta varor", jag får en sak från dig och du får en sak av mig. Jag utgår från att jag köper julklappar för cirka 2000 kr för att göra det lätt för mig och jag får julklappar för cirka 2000 kr. Det är alltså 4000 kr enbart på presenter, sedan köper vi såklart även mat och annat som hör julen till, och det är gamla traditioner som jag inte ser att vi inte skulle kunna fortsätta med även om vissa delar av julfirandet kan ses som mer kontroversiella än andra. Kulturarvet är en del av vårt arv från våra förfäder och det ska vi med stolthet förmedla vidare till kommande generationer oberoende från vilken kultur vi härstammar ifrån. Var stolt för den du är och var du kommer ifrån. Nog om detta och åter på paketspåret.

Till denna julen har jag Andreas Svendsen bestämt mig för att inte önska mig en enda pryl, jag ser att familj, vänner och bekanta som anser att jag varit så snäll att jag förtjänar en gåva istället för produkter ger mig exempelvis:

- medlemskap i Svenska naturskyddsföreningen
- medlemskap i WWF
- fadder till en isbjörn, en gorilla, en aborre, en myra med funktionshinder eller vad som helst.
- köp skog åt mig som jag kan bevara åt eftervärlden i Sverige eller utomlands (exempelvis via www.ettklickforskogen) eller (www.viskogen.se) för att nämna två.
- nöjen som omfattas av ekoturism, det finns många goda exempel i Sverige.
- restaurangbesök på "gröna krogar".
- m fl. m.fl.

Ska vi någon gång komma till rätta med de hot som är förenade med vårt västerländska leverne så är minskad konsumtion en absolut nödvändighet. Jag ska ta ett första steg och vem vet, jag kanske blir mer glad för allt vad ni som nu tycker att jag är värd en gåva ger mig denna jul 2008 än de övriga 2007 om ni tänker bort från konsumtion av prylar, jag har redan allt jag behöver, Elin, bäbis, familj och goda vänner, vad ska jag med ytterligare prylar till? Således ska Andreas Svendsen inte ha några direkta produkter/prylar i julklapp år 2008.

Jag tänker även be alla i min omgivning att bidra med pengar till att skänka till stiftelsen www.ettklickforskogen.se där de nu samlar in pengar för att bevara Verles gammelskog utanför Göteborg (närmre bestämt i Ales kommun). För 2500 kr köper vi som samlar in 281,3 m2 gammelskog som kommer att bevaras för all evighet av stiftelsen som dessutom är under uppsikt genom sitt 90-konto och därmed känns som trovärdig. Meddela mig gärna om du vill göra mig den tjänsten att ge ett bidrag så får du kontonr att sätta in pengarna på, och jag kommer givetvis att be om ett diplom plus att ni på deras hemsida kommer att kunna se vilket område vi "köper". Jag börjar med att bidra med 500 kr, jag behöver således hjälp att samla in ytterligare 2000 kr gärna mer.

Jag kommer givetvis att förmedla mina känslor efter julafton och försöka mig på en jämförelse.

Nu till det allra mest intressanta, jag vet att vi har många smarta personer i vår omgivning och nu undrar jag om det finns någon annan som är beredd att offra alla eventuella prylar i julklapp mot gåvor bidragandes till en mer levande planet. Skriv och låt mig få veta!

För övrigt önskar jag samtliga en trevlig första advent nu kommande helg.

Andreas

3 kommentarer:

Anonym sa...

Vettigt! När det var välkomst-kalas för min kusins son förra söndagen så gav jag honom i gåva 300 kr till gorillorna via WWF. Kusinen blev jätteglad, och jag känner själv att det var en väldigt bra present. Skulle vilja ge lille Ivan detta varje år han fyller år, ett bidrag till gorillorna, det är nåt jag själv skulle uppskatta väldigt mycket också...

Anonym sa...

Mycket tänkvärt! Och bra att veta vad du vill ha till jul! :)

Anonym sa...

Ja det är då sannerligen inte julklapparna som gör julen. Men om man nu ska köpa några så kan man ju köpa bra saker! Upplevelser är ju bra, och saker som personen i fråga verkligen behöver.
Jag har köpt getter, grisar och kycklingar till alla i familjen i år, ja alltså, jag har skänkt pengar till en organisation som ger boskap och hjälp till fattiga på olika platser i världen. Kika på http://www.forandreverden.no/#/gaversomforandrerverden ! Det är en bra idé tycker jag.